Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Poradniki i przewodniki
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
wypożyczone
(1)
Placówka
Zbrosławice - Wypożyczalnia
(4)
Filia Łubie
(1)
Filia Ziemięcice
(2)
Autor
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Barnard Neal D. (1953- )
(1)
Bator Julita
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
Guziak Maria Goretti
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Stromkie-Złomaniec Monika
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Potrawy dietetyczne
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Ajurweda
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Dekoracja potraw
(1)
Dietetyka
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Hormony
(1)
Kobieta
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia polska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Nakrycie i dekoracja stołu
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Tarczyca
(1)
Żywienie chorych
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(5)
Poradnik
(4)
Autobiografia
(1)
Książka kucharska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(131)
Edukacja i pedagogika
(70)
Socjologia i społeczeństwo
(47)
Literaturoznawstwo
(45)
Psychologia
(35)
Kulinaria
(7)
Religia i duchowość
(35)
Medycyna i zdrowie
(27)
Etnologia i antropologia kulturowa
(23)
Kultura i sztuka
(23)
Podróże i turystyka
(20)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(18)
Rozwój osobisty
(17)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(16)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(16)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(15)
Kultura fizyczna i sport
(13)
Biologia
(12)
Geografia i nauki o Ziemi
(11)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(9)
Hobby i czas wolny
(9)
Językoznawstwo
(9)
Filozofia i etyka
(6)
Styl życia, moda i uroda
(6)
Zarządzanie i marketing
(6)
Fizyka i astronomia
(5)
Architektura i budownictwo
(4)
Praca, kariera, pieniądze
(4)
Inżynieria i technika
(3)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(3)
Dom i ogród
(2)
Media i komunikacja społeczna
(2)
Nauka i badania
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Informatyka i technologie informacyjne
(1)
Transport i logistyka
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Naszym życiem rządzą… hormony! Niemal każdy na pewnym etapie życia doświadczył przykrych skutków zaburzeń gospodarki hormonalnej, choć nie wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę. Często żywimy przekonanie, że jesteśmy skazani na uciążliwe dolegliwości i choroby, nie wiedząc, że przyczyna tkwi w hormonach. Leczenie przez jedzenie to pierwszy tak kompleksowy poradnik na temat zaburzeń hormonalnych skierowany zarówno do kobiet, jak i mężczyzn. Dzięki tej książce uzyskasz konkretne i jasne porady jednego z czołowych amerykańskich lekarzy. Dowiesz się między innymi: •Jak jedzenie może wpłynąć na redukcję skurczów menstruacyjnych. •Dlaczego w leczeniu bezpłodności koniecznie musisz unikać mleka. •W jaki sposób za pomocą diety pozbyć się zaburzeń erekcji. •Czy dieta makrobiotyczna może pomóc w leczeniu raka prostaty. •Jak wesprzeć walkę z wahaniami nastroju za pomocą odpowiednio dobranego menu. Neal D. Barnard jest uznanym na całym świecie lekarzem specjalizującym się w dziedzinie żywienia, badającym wpływ diety na zdrowie człowieka. W tej książce udowadnia, że hormony znajdujące się w tym, co jemy, mogą mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie. Opierając się na wynikach przełomowych badań, pokazuje, że małe zmiany w jadłospisie mogą pomóc w rozwiązaniu problemów, z którymi zmagasz się od lat.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Ziemięcice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Zamień chemię na jedzenie" Julity Bator to książka, w której autorka udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności oraz jakie naczynia będą najlepsze w kuchni. Dodatkowo podaje 81 różnych przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność. Na początku trzeba chcieć! Bo co to znaczy tak naprawdę zdrowo się odżywiać? Przede wszystkim pozbyć się z jadłospisu rzeczy w postaci chemicznych dodatków, które są szkodliwe dla zdrowia. Wszystkie takie „dodatki” znajdziemy w batonach, słodzikach, wzmacniaczach smaku, aromatach, a nawet w zwykłych płatkach śniadaniowych. Jeśli zjemy jedną taką rzecz to organizm potrafi sobie z tym poradzić. Ale co się stanie, gdy zjemy kilkanaście takich rzeczy? Otóż niszczą zdrowie bezpowrotnie! Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a niektórzy nawet twierdzą, że być może także zespołu ADHD. Autorka w swojej książce stara się ustrzec czytelników przed złym odżywianiem i podpowiada co jeść, aby unikać chemii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Ziemięcice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dietetyk Radzi)
Ponad 150 pysznych przepisów na zdrowe posiłki dla przyszłych mam! No i stało się! Będziesz mamą! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się m.in. nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać, żeby czuć się dobrze i zapewnić maleństwu jak najlepszy rozwój. Pomoże ci w tym nasza książka, przygotowana przez zespół żywieniowych profesjonalistek z dużym doświadczeniem zawodowym, które same – jako mamy – borykały się z wieloma wątpliwościami w okresie ciąży. W książce znajdziesz: • sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki, • podział przepisów na poszczególne trymestry, • informacje teoretyczne dotyczące żywienia w ciąży i praktyczne wskazówki, • -mity na temat diety przyszłych mam, • wyliczenia kaloryczność, zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika dla każdej potrawy. Ta książka to zbiór kulinarnych inspiracji przygotowanych przez profesjonalne dietetyczki, by 9 miesięcy ciąży upłynęło smacznie i zdrowo! Autorki książki – Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec – są specjalistkami do spraw żywienia, pracującymi na co dzień w warszawskich poradniach dietetycznych. [bonito.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Zbrosławice - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dekoracje potraw i stołów Siostry Marii to książka, w której znajduje się wiele pomysłów na efektywne przygotowanie stołu zarówno na dzień powszechni, jak i niedzielny obiad, a także na święta lub inne uroczyste okazje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Łubie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jem (to co) kocham i chudnę / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2017. - 231, [2] strony : fotografie ; 22 cm.
Na okładce: Pyszne potrawy, inspirujące ćwiczenia, motywujące porady.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Zbrosławice - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Twoja droga do równowagi hormonalnej. Jaką dietę stosować, by zapobiegać chorobom tarczycy i w jak najbardziej naturalny sposób wrócić do zdrowia? Co, prócz diety, może przyspieszyć powrót do równowagi? Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia, postanowili zmierzyć się z problemami tarczycy holistycznie – zarówno przy pomocy ajurwedy, jak i współczesnej dietetyki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Zbrosławice - Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Magda : autobiografia Magdy Gessler / Magda Gessler, Dominik Linowski. - [Warszawa] : 5Why Promotion, copyright 2021. - 350 stron : ilustracje ; 22 cm.
Tekst na skrzydełkach. Miejsce wydania podane według serwisu e-ISBN.
"Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas nieznana historia, z której dowiadujemy się, jak długa i krętą drogę musiała przejść bohaterka, aby być tu, gdzie jest obecnie."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Zbrosławice - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej